V preteklem vikendu, 1. in 2. decembra 2023, je Srednja šola Josipa Jurčiča organizirala izjemno strokovno ekskurzijo v mesto mode, umetnosti in kulture – Milano. Ekskurzija je bila namenjena dijakom različnih letnikov, ki so si želeli poglobiti svoje znanje o umetnosti, zgodovini in znanosti, obenem pa doživeti eno najpomembnejših evropskih kulturnih destinacij.

Prvi dan ekskurzije smo se podali v skrivnosti slavne opere Scala, kjer smo imeli edinstveno priložnost spoznati zgodovino opere in znane osebe iz sveta glasbe, ki so tu navduševale občinstvo. Zgodovinsko gledališče nas je očaralo z impresivno arhitekturo in bogato umetniško dediščino. Še isti dan smo nadaljevali z obiskom milanske katedrale, kjer smo občudovali grandiozno arhitekturo, ki sega v srednji vek. Njena lepota in zgodovinski pomen so nas pustili brez besed.

V večernih urah smo imeli priložnost doživeti čarobnost božičnega Milana na pravljičnem božičnem sejmu. Sprehajali smo se med stojnicami, ki so ponujale unikatne izdelke in okusne lokalne dobrote, obdani pa smo bili z božičnimi lučkami in glasbo. Atmosfera je bila resnično pravljična, kar je dodalo poseben čar celotnemu doživetju.

Naslednji dan smo se podali v muzej znanosti Leonardo da Vinci, kjer smo imeli priložnost raziskovati in se učiti o dosežkih v znanosti in tehnologiji. Razstave so bile zanimive in poučne, ponudile pa so nam vpogled v daljnovidnost Da Vincija in sodobne dosežke človeštva na področju znanosti. Imeli smo priložnost videte kamen iz Lune, ki ga je prinesla odprava Apolla 12.

Popoldne smo se odpravili proti Veroni, kjer smo odkrivali zgodovinske dragulje tega čudovitega mesta. Obiskali smo areno, kjer smo se v mislih vrnili v čase rimskih gladiatorjev. Ogledali smo si tudi Julijino hišo, ki je s svojo zgodovinsko pomembnostjo navdušila vsakega ljubitelja kulture ter ponovno obnavljali zgodbo mlade in prepovedane ljubezni.

Ekskurzija v Milano in Verono je bila izjemno bogata izkušnja. Vsak ogled je bil priložnost za širjenje obzorij in spodbujanje radovednosti. S temi nepozabnimi trenutki smo pridobili nove vpoglede ter okrepili ljubezen do umetnosti in znanosti. Strokovna ekskurzija je nedvomno pustila trajen vtis na vse udeležence, ki bodo te dragocene izkušnje nosili s seboj skozi svoje nadaljnje izobraževanje in življenjsko pot.

Mojca Saje Kušar, prof.

 

(Skupno 711 obiskov, današnjih obiskov: 2)