Ekošola

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Vsako leto se najuspešnejšim šolam podeljujejo mednarodna priznanja – zelene zastave. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education).

Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica se je mednarodnemu programu Ekošola s svojimi okolju prijaznimi aktivnostmi uradno priključila leta 2017, leta 2019 pa smo že prejeli zeleno zastavo kot znak izpolnjevanja kriterijev in s tem postali polnopravni člani Ekošole.

Okoljevarstvene aktivnosti, kot so npr. redne čistilne akcije v okolici šole, izvajamo že dolgo, redno pa od leta 2010. Tega leta smo začeli z zbiralnimi akcijami starega papirja in zbiranjem plastičnih zamaškov. V nadaljnjih letih smo okoljevarstvene aktivnosti razširili. Začeli smo ločevati odpadke, zbirati odpadne kartuše, tonerje in baterije ter jih oddajali v reciklažo. Leta 2015 smo uvedli ekovrtnarski krožek, ki poteka celo leto, uvedli smo minute za aktivni odmor, dijake izobražujemo o podnebnih spremembah, ob dnevu Zemlje predvajamo dokumentarne filme z okoljevarstveno vsebino, sodelujemo pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ozaveščamo o pomenu lokalne in zdrave hrane, učimo se meriti naš ogljični odtis …

Za svoje delo smo prejeli že kar nekaj priznanj: priznanji za najlepšo visoko gredo v kategoriji srednjih šol (2017 in 2019) in priznanje zelena zastava (2019). Letos je naša dijakinja Zoja Peteh dosegla 1. mesto na državnem tekmovanju Ekokviz, na kar smo zelo ponosni.

Zadnja leta na šoli izvajamo še nekaj zanimivih in koristnih projektov:

  • Izmenjava rabljenih, še uporabnih oblek,
  • Evropski teden zmanjševanja odpadkov,
  • Krožnost je naša priložnost (iz odpadnih materialov izdelamo nove izdelke),
  • Ekobranje za ekoživljenje,
  • Znanje o gozdovih,
  • Voda, naše bogastvo idr.

Naš cilj je dijake, učitelje in tudi ostale delavce šole ozaveščati o pomenu varovanja okolja. Vsi si želimo, da bi mi in tisti, ki pridejo za nami, živeli na planetu, prijetnem za bivanje.

Koordinatorja programa Ekošola na naši šoli sva Mojca Flajs, prof. kemije, in Simon Bregar, prof. športne vzgoje.

 

 Krožek oz. dejavnost

 Vrtnarski krožek
 Ostali projekti

 

Ekolistina šole

Ekošolski listi – spletna glasila progama Ekošola

 

(Skupno 1.130 obiskov, današnjih obiskov: 1)