Kulturni bazar, več kulture = več življenja

ZKD Občine Ivančna Gorica in Srednja šola Josipa Jurčiča sta zadnjo novembrsko soboto posvetili povezovanju kulturnih ustvarjalcev naše občine. Najprej sta goste in udeležence Kulturnega bazarja pozdravila gostitelj – ravnatelj Srednje šole Josipa Jurčiča, Milan Jevnikar ter predsednica Zveze kulturnih društev Občine Ivančna Gorica, Saša Koleša, ki je predstavila edinstveno idejo o srečanju in medsebojnem povezovanju kulturnih dejavnosti v naši občini. Udeleženci bazarja so bili povabljeni, da se udeležijo zanimivih delavnice na temo čuječnosti, gledališkega in zvočnega ustvarjanja ter kritičnega razmišljanja. Delavnico z naslovom Umetnost poslušanja in moč vprašanj je vodila mentorica Tadeja Pogorelec, zvočno ustvarjanje s cajonom je predstavil mentor Jaka Strajnar, mentor Miha Andrič pa je vodil delavnico o moči diskusije in kreativnem razmišljanju. Najbolj množično obiskana je bila gledališka delavnica z naslovom: Klemen Janežič v osrčju igralske magije. Nad njegovo predstavitvijo igralskega poklica so bili še posebej navdušeni srednješolci, ki v Klemenu – nekdanjem dijaku Srednje šole Josipa Jurčiča, vidijo svojega vzornika.

Kulturni bazar je bil tudi svojevrstno medgeneracijsko srečanje, saj so sredi dneva šolsko avlo napolnili zanimivi glasovi in otroški smeh. Mateja Fi je za najmlajše obiskovalce pripravila predstavo za otroke – Kovčekteta na obisku.

Po krajšem odmoru in okrepčilu je sledil še pogovor s sogovorniki, ki vsak na svoj način sooblikujejo kulturno podobo naše občine. Spregovorila je predsednica Zveze kulturnih društev Občine Ivančna Gorica, Saša Koleša, ki je poudarila moč povezovanja in medsebojnega sodelovanja.

Podžupan občine Ivančna Gorica, Tomaž Smole, ki je predstavil velik kulturni potencial naše občine in predvsem pomen ohranjanja kulturne dediščine, skrb za ustrezno materialno podporo ter delo z mladimi.

Simona Zorc Ramovš iz Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače, ter vodja dejavnosti na Jurčičevi domačiji, je najprej izrazila navdušenje nad naravnimi danostmi naših krajev, predvsem pa neprecenljivo dediščino literature in gledališča. Na to misel se je navezala tudi Lidija Zajc, predsednica KD Muljava, kjer že vrsto let s ponosom in v spoštljivem medgeneracijskem sožitju ustvarjajo edinstvene predstave na prostem. Poudarila je predvsem pomen prenašanja vrednot na mlajše rodove in pa pripadnost domačemu kraju. Danijel Zupančič je udeležencem na kratko predstavil poustvarjanje Jurčičevih del, ki v poletnih večerih napolnijo prizorišče pod milim nebom na Jurčičevi domačiji.

Maja Tratar iz KD Ambrus je predstavila zanimiv projekt, ki je v Jurčičevem letu povezal kulturna društva in posameznike v avtorski predstavi Sin slovenskega naroda. Kako zelo je pomembno, da v družbi ohranjamo kulturo in se o njej pogovarjamo, je poudarila tudi Martina Hrovat, ki vidi velik izziv predvsem v spoštovanju vrednot in vključevanju mladih.

Petra Volkar iz Knjižnice Ivančna Gorica vidi velik potencial v ohranjanju domače kulture v domoznanskih gradivih, v spremljanju in prebiranju domačih avtorjev in tudi v sodelovanju v domoznanski bralni znački z naslovom Beremo domače.

Zanimiv pogled na osrednjo temo kultura na prepihu preteklosti in prihodnosti je podala tudi predsednica Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje, Jožica Lampret, ki je na kratko predstavila delovanje društva in njihove osrednje aktivnosti.

Ravnatelj Milan Jevnikar je povzel skupno misel o pomenu medsebojnega povezovanja, pomoči in sodelovanja na občinskih prireditvah. Hkrati je predstavil kulturni obraz Srednje šole Josipa Jurčiča, ki vsa leta ohranja tradicijo prepevanja v pevskem zboru ter plesno in gledališko dejavnost. Ob koncu pogovora so besedo dobili še dijaki, ki so še posebej izpostavili prednosti sodelovanja pri kulturnih dejavnostih in vpliv dobrega mentorja. Na kratko so spregovorili še člani in predsedniki ostalih kulturnih društev, nato pa smo sklenili pogovor z ugotovitvijo, da so tovrstna srečanja priložnost za iskanje skupnih točk in rešitev za izzive, ki so pred nami. Vsekakor pa smo si bili enotni, da si prvi kulturni bazar zasluži odlično oceno in tudi nove ponovitve.

Dragica Šteh

(Skupno 386 obiskov, današnjih obiskov: 1)