Rim, mesto večne lepote in zgodovine, je bilo od 3. do 6. oktobra 2023 prizorišče nepozabne strokovne ekskurzije dijakov Srednje šole Josipa Jurčiča. Na tem potovanju smo imeli priložnost raziskati bogato dediščino Rima, ki vsebuje izjemne zgodovinske in kulturne dragulje, kot so Orvieto, Vatikan, Sikstinska kapela, trg Navona, Panteon, Španske stopnice, cerkev Santa Maria della Vittoria, cerkev Santa Maria Maggiore, cerkev svetega Petra v Verigah, Kapitolski hrib, Rimski forum in Kolosej. To je bila priložnost za izjemno učenje in povezovanje z zgodovino ter kulturo Rima.

Naša pot se je začela s potovanjem v Orvieto, slikovito srednjeveško mesto, ki je znano po svoji mogočni katedrali.

Naslednji dan smo se podali v Vatikan, kjer smo občudovali največje zbirke umetnin na svetu v Vatikanskih muzejih in obisk zaključili v Sikstinski kapeli, kjer smo lahko občudovali Michelangelove freske.Nato smo si ogledali še baziliko svetega Petra.

 

Na trgu Navona smo se sprehodili med slikovitimi fontanami, obkroženimi s čudovitimi palačami in cerkvami.

 

Panteon, znan po svoji impresivni kupoli, ki jo krasi odprto “okno” v nebo, nas je popeljal v čase antičnega Rima.

Španske stopnice so bile naslednja postaja našega potovanja. Tukaj smo se povzpeli na znane stopnice, ki so priljubljeno zbirališče tako domačinov kot obiskovalcev.

 

Med obiskom cerkve Santa Maria della Vittoria smo občudovali Berninijevo kiparsko mojstrovino “Ekstaza sv. Terezije.” V cerkvi Santa Maria Maggiore smo se zazrli v bogate mozaike.

V Rimu smo se seveda povzpeli tudi na Kapitolski hrib, kjer smo imeli izjemen razgled na Forum in Kolosej

Nenazadnje smo se odpravili v Kolosej, impresiven amfiteater, ki je nekoč gostil razburljive gladiatorske boje in predstave.

Zadnji dan smo se odpravili v katakombe Sv. Kalista. To so podzemna pokopališča, ki so bila v uporabi v obdobju zgodnjega krščanstva, med 2. in 4. stoletjem.

Naša strokovna ekskurzija v Rim je bila nepozaben in poučen dogodek, ki nam bo ostal v spominu za vedno. Imeli smo priložnost raziskati izjemno zgodovino, umetnost in kulturo Rima ter se poglobiti v bogato dediščino tega čudovitega mesta. To potovanje je pripomoglo k širjenju našega znanja in razumevanja ter nam omogočilo, da smo se povezali s preteklostjo na način, ki ga ni mogoče doživeti izven tega čarobnega mesta.

Mojca Saje Kušar

(Skupno 837 obiskov, današnjih obiskov: 3)