Dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča so nedavno doživeli nepozabno strokovno ekskurzijo na Škotsko, kjer so se potopili v bogato zgodovino, kulturo in dediščino te osupljive dežele. Med štiridnevnim potovanjem so dijaki obiskali številne znamenitosti, ki so ključne za razumevanje škotske identitete in zgodovine.

Ekskurzija se je začela z obiskom ene najbolj ikoničnih znamenitosti Škotske – Edinburghškega gradu. Ta impozantna trdnjava, ki se dviga nad mestom Edinburgh, je bila priča številnim zgodovinskim dogodkom. Dijaki so se sprehodili skozi njene utrdbe in zgodovinske sobane ter prisluhnili zanimivim anekdotam o preteklosti gradu, ki sega vse do 12. stoletja. Grad je igral ključno vlogo v škotski zgodovini, zlasti med vojnami za neodvisnost, in predstavlja pomemben simbol narodnega ponosa.

Drugi dan je bil namenjen nadaljnjemu raziskovanju škotske zgodovine z obiskom gradu Stirling, ki je bil pomemben sedež škotskih vladarjev, bivališče dinastije Stuart ter prizorišče kronanja več škotskih kraljev in kraljic. Dijaki so si ogledali grajske prostore in se seznanili z njegovo ključno vlogo v škotskih bojih za neodvisnost. Poleg gradu Stirling so obiskali tudi spomenik Williamu Wallacu, škotskemu nacionalnemu junaku, ki je bil ključna figura v boju proti angleški prevladi ter spomenik Robertu de Brucu, kralju, ki je slovel kot junak v bojih proti Angležem v vojni za neodvisnost Škotske.

Popoldne smo preživeli ob obisku slikovitega Loch Lemonda in v mestu Glasgow, kjer smo se poglobili v sodobno škotsko kulturo.

Tretji dan ekskurzije so dijaki raziskovali dva zgodovinska gradova, ki igrata pomembno vlogo v škotski dediščini. Grad Blair je v lasti athollskih grofov in vojvod že osmo stoletje. Danes velja za enega najrazkošneje opremljenih zasebnih gradov na Škotskem, ki so odprti za oglede.
V tridesetih sobah, ki se razprostirajo v treh nadstropjih, je mogoče občudovati pohištvo, orožje, slike in bogato notranjo opremo, ki priča o nekdanjem življenju škotskih graščakov.
Prvotni grad je bil postavljen leta 1269, kasneje pa so ga zelo razširili, okoli njega so postavili številne nove zgradbe in jih povezali med seboj.

V 18. stoletju je iz srednjeveškega gradu nastalo prijetnejše bivališče. Porušili so obrambne stolpe, preuredili sobe ter uredili razkošne parke in vrtove.

V preteklem stoletju so ga prilagodili sodobnim potrebam, predvsem z ureditvijo kopalnic, električno napeljavo in plinskim ogrevanjem. Med prvo svetovno vojno je v njem delovala bolnišnica, med drugo svetovno vojno pa šola.

Blair je bil eden prvih gradov, ki so ga odprli za oglede, že leta 1936, in je danes eden najbolj obiskanih v Veliki Britaniji. Ker je z njegovim vzdrževanjem veliko stroškov, nekatere sobane oddajajo tudi za ekskluzivne prireditve in poroke.

Gostje lahko prespijo v različnih obnovljenih hišah ali bungalovih na posestvu in v okolici. Najcenejši obisk teh krajev pa ponuja avtokamp, ki se razprostira na obrobju velikega grajskega posestva.

Nadaljevali so z obiskom gradu Glamis, ki je globoko vpet v škotsko folkloro, mit in zgodovino. Dolga stoletja je bil navdih za številne legende in ljudsko izročilo. Na gradu naj bi strašila množica duhov, v grajski kapeli tudi prikazen z imenom Siva gospa, ki naj bi umorila angleškega kralja. Siva dama naj bi bila Janet Douglas, lady Glamis.

Druga legenda, legenda o grofu Beardieju pripoveduje, kako je igral karte s hudičem. Grof je bil gost v gradu Glamis. Neke noči je bil pijan in želel igrati karte. Bila je nedelja in nihče drug ni hotel igrati, ker je bil sveti dan. Lord Beardie je bil tako jezen, da je rekel, da bo sam igral s hudičem. Na grajska vrata je potrkal neznanec in vprašal, ali bi lord Beardie z njim igral karte. V eni od sob sta začela igrati. Kasneje so služabniki slišali kričanje in preklinjanje, ki je prihajalo iz sobe. Eden je pokukal skozi ključavnico, vendar se je skozi ključavnico zasvetila svetloba, ki ga je oslepila. Neznanec je izginil in s seboj odnesel grofovo dušo. Mnogi ljudje pravijo, da so slišali kričanje in zvok metanja kock, saj je grof še vedno igral karte s hudičem.

Grad se je pojavil tudi v drami Williama Shakespeara Macbeth, kjer Macbeth na gradu Glamis umori kralja Duncana.

Po vseh zanimivih zgodbah smo bili očarani nad mističnim vzdušjem, lepoto gradu ter njegovo zgodovino.

Zadnji dan ekskurzije smo obiskali kapelo Rosslyn. Kapelo so začeli zidati leta 1446, ampak predstavlja le majhen del celotne sheme, saj je nikoli niso uspeli zazidati do konca. Kapelo povezujejo z najbolj globokimi skrivnostmi, ki se navezujejo na viteze Templarje, na Sveti gral in prostozidarje. V tej vlogi jo je tudi uporabil Dan Brown v svojem romanu The Da Vinci Code iz leta 2003.

Celotna strokovna ekskurzija na Škotsko je bila nepozabna izkušnja, ki je dijakom omogočila razširitev njihovega znanja in razumevanja škotske zgodovine, kulture in dediščine. Takšne izkušnje so ključne za njihov osebni in akademski razvoj ter jim bodo ostale v spominu za vedno.

Mojca Saje Kušar, prof.

 

(Skupno 322 obiskov, današnjih obiskov: 1)