Haiku je tradicionalna japonska pesniška oblika, ki je postala priljubljena po vsem svetu. Gre za izjemno kratek, a močan verz, ki običajno vsebuje tri vrstice s številom zlogov 5-7-5. Klasični haikuji pogosto zajemajo naravne motive in trenutke ter izražajo globlje občutke ali misli.

Zgodovina haikuja sega nazaj v 17. stoletje. Haikuji so izvirali iz daljšega pesniškega sloga imenovanega hokku, ki je bil običajno uporabljen za uvod v dolge pesmi imenovane haikai no renga. Hokkuji so bili zapisani kot samostojne pesmi okoli leta 1890 in od takrat so se razvili v samostojno pesniško obliko, ki jo danes poznamo kot haiku.

Pomembni japonski pesniki, kot sta Matsuo Bashō (1644–1694) in Kobayashi Issa (1763–1827), so močno vplivali na razvoj haikuja. Bashō velja za enega najbolj znanih mojstrov haikuja in je prispeval k razvoju elegantnega in subtilnega sloga, ki ga danes povezujemo s to pesniško obliko.

Haiku se je v 20. stoletju razširil po svetu, zlasti po zahodnih državah, kjer so se avtorji navdušili nad njegovo preprostostjo in sposobnostjo zajeti trenutke življenja na izjemno osredotočen način. Danes je haiku priljubljena pesniška oblika po vsem svetu, ki jo mnogi ustvarjalci uporabljajo za izražanje svojih misli, občutkov in opazovanj.

Tudi v letošnjem šolskem letu so dijaki pri pouku angleščine in španščine sodelovali na srednješolskem natečaju, ki ga prireja Gimnazija Vič. S ponosom predstavljamo nagrajene haikuje.

 

Nagrajeni haiku v angleščini:

Lip gloss on my lips

Sparkles like a disco ball

I own the dance floor

Neža Marinčič, 4.a

 

Mirrorball’s soft glow

Dancers in a dim-lit hall

Echoes of the night

Maruša Jurjevčič, 2.a

 

bike leaning against the tree

the child jumps 

into a pile of autumn leaves

Hana Šket Beočanin, 4.a

 

Sitting on a stump – 

The crackling of leaves

And a distant cuckoo

 

finally home

the stove fire warms me

as my bed springs squeak

Jan Dežman, 4.a

 

yearning for a manual

building a fortress against grief

my own Lego world

Zoja Peteh, 4.b

 

Nagrajeni haiku v španščini:

Silhuetas mudas,

Sombras danzan en la niebla,

Secreto de alma

 

Hoja cortante,

Bushido en el alma,

Silencio mortal

Matej Devjak, 3.b

 

Vsem nagrajencem čestitam in jim želim še veliko ustvarjalnega navdiha!

 

Mojca Saje Kušar, prof.

mentorica nagrajenih haikujev

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov: 1)