V sredo, 7. 2. 2024 smo na šoli slovesno proslavili Prešernov dan.

Po scenariju profesorice Lee Kastelic in z mentorji Anejem Černetom, Dragico Šteh, Marijo Majzelj Oven in Majdo Simonič smo razmišljali o kulturi, o njenem bistvu, ki ga moramo živeti vsak dan, in se veselili ustvarjalnosti naših dijakov, pevcev,  inštrumentalistov, recitatorjev, plesalcev …

 

Proslavo je podrobneje opisala Tanaya Kamnikar.

Prireditev se je pričela s slovensko himno in nadaljevala s prekmursko ljudsko Šürka je tisa, ki ju je zapel šolski mešani mladinski pevski zbor pod vodstvom profesorja Aneja Černeta. Nato nas je nagovorila naša ravnateljica, gospa Ajda Erjavec. V svojem nagovoru je poudarila pomembnost kulture v današnjem času. Matjaž Vidmar iz 1. c-oddelka pa je prebral misli o kulturi, ki so jih izrazili dijaki prvih letnikov.

Vsako leto Vlada Republike Slovenije posveti leto pomembnemu Slovencu ali Slovenki. Leto 2024 so posvetili generalu Rudolfu Maistru, ki ga je kratko predstavila Kristina Stefanović iz 4. b, glasbeno spremljavo na klavirju pa je prispeval Matic Garbas iz 3. d. Rudolf Maister pa je pisal tudi pesmi in izdal dve pesniški zbirki. Njegovo pesem Pomlad so recitirali dijaki 3. d – Naja Mrvar, Jovana Majkić, Nadia Savić, David Mavec in Matic Garbas, pesem Svetnica pa Valter Zaletel, 3. a. Prisluhnili pa smo lahko tudi dijakinjam iz 2. in 4. letnika, ki so z nami delile svojo lastno poezijo – Enja Podboj, Tanja Struna, Ula Regali in Tanja Škufca (prebrala Julija Ambrožič).  Za njimi so nastopili še Erazem Jerebic iz 1. c, ki je na saksofon zaigral skladbo Au privave Charlija Parkejra ter plesni duo, Nal Roš Omahen in Julija Genorio, 4. b, ki sta zaplesala rokenrol na pesem I’m still standing Eltona Johna. Ob koncu pa nam je pa Karolina Genorio, dijakinja 1. i, doživeto recitirala pesem z naslovom Knjige nikar!

Prireditev sta povezovali Jerneja Hribar, 1. a, in Julija Ule, 1. c-oddelek.

Tanaya Kamnikar, 1. a

Fotografije: Dženan Kedić, 3. d

 

(Skupno 351 obiskov, današnjih obiskov: 1)