Dan je bil lep, sončna, a ne prevroča prva jesenska sobota. Kot nalašč za kaj prijetnega, novega, osvežujočega, navdihujočega. Dan za zadet, seveda z glasbo. In prvi Jurčič fest v prijetnem ambientu šolskega amfiteatra je bil zadetek v polno.

Dijaška skupnost Srednje šole Josipa Jurčiča oz. nekaj naših dijakov, no, zlasti dijakinj – Julije Ambrožič  in Ajše Hodžić, se je že nekaj časa pripravljalo na dogodek jeseni – koncert mladih rockovskih skupin. Dela z organizacijo Jurčič festa res ni bilo malo. Poskrbeti je bilo potrebno za izbor in udeležbo samih glasbenih skupin, za stojnice s hrano in pijačo, za varnost, tehniko itd. Tudi tokrat je kot prvi mož šole priskočil na pomoč ravnatelj Milan Jevnikar, brez katerega marsikaj ne bi bilo opravljeno tako, kot taka prireditev zahteva. Pri koncertu so z mentorskimi nasveti pomagali tudi posamezniki iz Študentskega kluba Groš iz Grosuplja.

Težko pričakovani dogodek so najprej odprli Urška&Trina, dijakinji naše šole, ki sta še z dvema glasbenikoma uspešno prebili led z nekaj res kvalitetnimi komadi, zaigranimi in odpetimi korektno in dovolj odločno.

Sledila je skupina White Sugar, ki je s svojimi živahnimi ritmi, že malo dišečimi po starem dobrem punku, še dodatno razgrela publiko.

Naslednji so bili energični in zabavni Babooni iz Celja, ki – kot sami pravijo – »ga radi vajbajo« in prisegajo na eksperiment in ljubezen.

Sledila je novomeška skupina Plateau družina z mestoma malo bolj umirjenim, a dovolj prepričljivim rockovskim nastopom z zlasti odločnimi kitarskimi vložki.

Kot se najbrž spodobi, je prav, da za vrhunec večera poskrbi skoraj domač bend, ki ga sestavlja večina naših bivših dijakov, to so Rok Ahačevčič, Jaka Novak in Blaž Kuster, ki skupaj z novim kitaristom tvorijo Lumberjack (zdaj LMBJK), že uveljavljen in priznan rock bend, ovenčan s kar nekaj pomembnimi nagradami. Vidi se, da imajo fantje za sabo primerno, skoraj desetletno kilometrino, njihov nastop je vseskozi oddelan odločno z močno kitaro, odlično bas spremljavo ter energetsko in ritmično bogatimi bobni. V tem instrumentalnem okolju odlično zaživi njihov frontmen z močnim, jasnim in predanim vokalom (in kitaro), ki nastop celotne skupine učinkovito začini in vseskozi navezuje pozitiven in pristen rockovski stik s publiko.

Naj dodamo še to, da vse skupine sestavljajo zelo mladi člani in da je večina besedil avtorskih in odpetih v slovenščini (po svoje malo paradoksalno glede na njihova angleška imena J ), kar njihovemu nastopu ob mladostni energiji in pristnem glasbenem zagonu daje še poseben čar.

Še izjavi naših organizatoric:

Nekega junijskega večera sem namesto pospravljanja sobe sedela na tleh, kjer je na plano prvič prišla ideja o Jurčič festu. Takoj naslednji dan sem idejo predstavila Juliji, s katero si že od 1. letnika izmenjujeva skoraj preveč ambiciozne ideje za prihodnost. Ko je ravnatelj načrt odobril, je na vse strani začela “leteti” elektronska pošta, telefonski klici in nove ideje, pri čemer nama je bil v veliko pomoč ŠK Groš. “Čačke” iz šolskega zvezka so se tako 3. 9. v obliki dobre glasbe, hrane, pijače in dobrodelnosti uresničile. 🙂 Ajša Hodžić

Strah, skeptičnost in dvom so naju z Ajšo na začetku hitro »zavzeli«. Kot dve dijakinji, ki pred tem nisva imeli nobenih izkušenj z organizacijo takšnih koncertov. Že od začetka prvega letnika sva si konstantno delili ambiciozne in kreativne ideje za dogodke s katerimi bi po obdobju korone lahko spet povezali dijake. In letos nama je to končno uspelo! Večer smo tako uspešno preživeli v dobri hrani, pijači, dobrodelnosti, glasbi ter pa najpomembnejše: v dobri družbi! Julija Ambrožič

Ja, koncert je bil dobrodošla in zlasti sveža popestritev začetka novega šolskega leta. Zbrali pa smo tudi kar nekaj prostovoljnih prispevkov za pomoč družinam v stiski na območju naše občine. Poleg zaslužka s prodajo osvežilnih pijač in palačink smo po končnem obračunu ugotovili, da bo naša donacija RKS –Območnemu združenju Grosuplje celih 700 evrov.

Seveda so za ta lep znesek zaslužni tudi podporniki prireditve. ŠK GROŠ Grosuplje je brezplačno posodil oder in ozvočenje. Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica je uredila prostor, poskrbela za varovanje in pripravila ves potreben material za peko palačink in kupila velik plastificiran plakat za ozadje. Plakat nam je po polovični ceni, torej z znatno donacijo izdelalo podjetje SAMASTUR, VIZUALNE KOMUNIKACIJE, d.o.o. iz Šentvida pri Stični. Podjetje Maver d.o.o. iz Stične je po diskontni ceni ponudilo dijaški skupnosti osvežilne pijače za prodajo na stojnici.

Le upamo lahko, da se bo Jurčič fest prijel in da bodo tudi v naslednjih letih sodelovale vsaj tako dobre skupine kot tokrat. Dober glas ponavadi daleč seže, zato smo prepričani, da bo naslednjič glasbe, zabave in druženja željnih še več, saj je takih dogodkov v našem okolju bolj malo in se jih splača izkoristiti.

Igor Gruden

(Skupno 637 obiskov, današnjih obiskov: 1)