V ponedeljek, 16. 9. 2024, smo pozno popoldne učenci in učitelji OŠ Stična, OŠ Zagradec in SŠ Josipa Jurčiča prijazno sprejeli učence iz Realschule Hirschaid. Sprejem smo pripravili na OŠ Stična, nato pa so se Nemci nastanili pri družinah, kjer so lepo preživeli večer in se dobro naspali ter pripravili na naslednji dan.

V torek smo se z avtobusom odpeljali na slovensko obalo, kjer smo si najprej ogledali Koper. Nato smo se odpeljali v Piran, kjer smo imeli kosilo in se zatem z ladjico odpeljali še v Portorož. Pogled na morje nas je vse zelo navdušil in močni valovi so nas v trenutkih vročine lepo osvežili.

V sredo smo se najprej na OŠ Stična naučili pesem We are the world. Zatem smo na OŠ Zagradec pojedli malico in izdelali Freundschaftsarmbänder (zapestnice prijateljstva), ki smo si jih izmenjali z našimi nemškimi prijatelji. Nato smo odšli nazaj v Ivančno Gorico, kjer nas je sprejel župan Dušan Strnad. Izvedeli smo kar nekaj zanimivih podatkov o Občini Ivančna Gorica in o 25-ih letih prijateljstva med pobratenima občinama. Gospodu županu smo zapeli prej naučeno pesem in s tem obeležili 25-letnico povezovanja občin Hirschaid in Ivančna Gorica. Zatem smo kosili v OŠ Višnja Gora in naše nemške kolege naučili nekaj osnovnih slovenskih izrazov. Polni energije smo se odpeljali še v Ljubljano. Tam smo se sprehodili po Parku Tivoli in si v centru Ljubljane ogledali vse pomembnejše znamenitosti.

V četrtek so se nam nemški učenci pridružili pri prvih dveh urah pouka, kjer so videli, kako v Sloveniji poteka izobraževanje. Po malici na SŠ Josipa Jurčiča nas je na Muljavi čakala predstavitev življenja Josipa Jurčiča in ogled njegove rojstne hiše. Popoldne pa je vsak nemški učenec preživel v družbi družine gostiteljice.

V petek je bil že zgodaj zjutraj čas za slovo od nemških učencev in učiteljev, ki so se morali z avtobusom vrniti v Nemčijo. Vsi lahko le upamo, da se z njimi še kdaj snidemo in ostanemo v dobrih prijateljskih odnosih.

Lili Lapornik Ambrožič, 3. c

 

(Skupno 179 obiskov, današnjih obiskov: 32)