Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, v kateri je ta predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.

Slovenija se je Eu pridružila leta 2004 in je od takrat del družine 27 držav članic EU, ki so ekonomsko, družbeno in politično globoko povezane. Zastopana je v vseh institucijah EU in sodeluje pri vseh odločitvah, ki jih te institucije sprejemajo. Ima komisarja v Evropski komisiji, osem poslancev v Evropskem parlamentu in ima pri odločitvah Sveta EU enakopraven glas z vsemi ostalimi državami članicami.

Vse od razglasitve samostojnosti je Republika Slovenija v strateških razvojnih dokumentih in na najvišji politični ravni izrazila svojo pripravljenost in cilj postati polnopravna članica Evropske unije.

Leto po razglasitvi samostojnosti, to je leta 1992, je Slovenija zaprosila za sklenitev evropskega sporazuma in za podporo pri prestrukturiranju in konsolidaciji gospodarstva. Skozi dolgoletna pogajanja je bil dosežen dogovor o pogojih pristopa Slovenije, evropskim pravilom je bila prilagojena slovenska zakonodaja ter dogovorjene so bile nekatere izjeme in prehodna obdobja.

Od 1. maja 2004 je Slovenija polnopravna članica EU. Poleg finančnih in razvojnih prednosti članstva v EU so se slovenskim državljanom odprle možnosti za zaposlovanje v drugih državah članicah, izredno poenostavljeno je tudi potovanje znotraj EU po vstopu Slovenije v Schengensko območje. 1. januarja 2007 je RS še poglobila svojo povezanost z ostalimi državami EU, ko je kot 13 država prevzela skupno evropsko valuto – evro, kar pomembno poenostavlja poslovanje podjetij in plačevanje državljanov. Velik izziv mlade slovenske države je predstavljalo tudi  predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2008. V drugi polovici leta 2021 je Slovenija že drugič predsedovala Svetu EU.

Kot že mnogo let zapored, smo tudi letos na šoli obeležili Dan Evrope z različnimi dejavnostmi, kvizom o poznavanju EU ter predstavitvijo turističnih destinacij po Evropi.

Mojca Saje Kušar in Dragica Eržen, mentorici Šole Ambasadorke EP

(Skupno 401 obiskov, današnjih obiskov: 1)