Letos smo na srednji šoli spet obudili tradicijo praznovanja Jurčičevega rojstnega dne na tako imenovanem dnevu šole. Tokrat je besedo dobila poezija. V rahločutnem in pronicljivem izboru profesorja Igorja Grudna so oživeli verzi slovenskih pesnikov in pesnic, ki so se v svojem času izkazali kot drzni sanjači in uporniški misleci.

V sredo, 1. marca, je bilo na Srednji šoli Josipa Jurčiča prav posebno vzdušje. Z interpretacijo skrbno izbranih verzov pesnikov – Franceta Prešerna, Josipa Murna – Aleksandrova, Dragotina Ketteja, Srečka Kosovela, Braneta Bitenca, Dareta Kauriča, skupine Laibach, Barbare Korun; Katarine Gomboc Čeh, Nine Novak Oiseau, Karla Destovnika Kajuha in Marka Pavčka– predstavili naše recitatorke in recitatorji pa tudi nekateri profesorji. Za dijake nižjih letnikov smo imeli celotno prireditev že dopoldne, osrednji praznični dogodek zvečer pa je bil namenjen tretješolcem in četrtošolcem, staršem, profesorjem ter širši javnosti.

Slovesnost, ki sta jo povezovali Ajša Hodžić in Julija Ambrožič nas je vodila v globino miselnosti preteklega časa, v občutje iskrene želje po spremembah, napredku in resnični svobodi. Brez dvoma se s takšnim razmišljanjem in hrepenenjem lahko poistovetimo vsi. V prepletu misli in verzov je svoje mesto dobila tudi glasba. Urška Strahinič, Trina Bizjak in Andraž Golob  so dopoldne navdušili občinstvo z dovršeno interpretacijo pesmi Pustite nam ta svet in Imagine, zvečer pa se jim je s svojo avtorsko skladbo Polja Lilijane pridružil še profesor Luka Gluvić.

Na večerni prireditvi, ki je zbrala lepo množico ljubiteljev kulture, poezije in dediščine našega rojaka Josipa Jurčiča, je zbrano občinstvo najprej nagovoril ravnatelj Milan Jevnikar, ki je poudaril pomen kulture in ustvarjanja za popolnost vzgoje in izobrazbe naše mladine. Izrazil je ponos in veselje, da se naši dijaki s tolikšnim žarom poistovetijo z kulturo in umetniškim izražanjem. Skrbno gojimo ustvarjalni potencial naših dijakov in jim, tudi s takimi prireditvami, omogočamo, da nagovorijo širšo javnost.

Poseben poudarek literarnega večera so predstavljale pesmi Karla Destovnika Kajuha – ki mu je letos posvečeno slovensko kulturno leto. Tako mlad je moral prekiniti svojo ustvarjalno pot, v krutih časih druge svetovne vojne, a je vseeno uspel sporočiti večne resnice, s katerimi se lahko poistovetimo tudi danes.

Za konec so nam recitatorji predstavili tudi domačo pesniško produkcijo. Po izboru profesorice Majde Simonič smo prisluhnili poeziji nekaterih naših mladih ustvarjalcev, naših dijakov Aljaža Levstka, Ule Regali, Enje Podboj, Eve Krnc in Lili Loparnik Ambrožič. Občudovali smo njihovo izrazno moč!

Če svet, potrošniško naravnana miselnost in vsakdanje hitenje ugašajo iskre mladostnih sanj in zanesenjaške energije, potem jih kultura znova razpiha in prižiga ognje novega upanja. Zato iskrene čestitke razpihovalcem žerjavice, ki so s svojo pripravljenostjo, navdušenostjo in iskrivimi značaji oblikovali čudovit literarni večer na Jurčiču. Za scenarij je poskrbel profesor Igor Gruden, poezijo pa so interpretirali: Ula Regali, Vid Omejec, Vanja Pevc, Valter Zaletel in Gaja Zabukovec ter profesorji Igor Gruden, Jonatan Jeršin, Lea Kastelic in Majda Simonič.

Dragica Šteh in Milan Jevnikar

(Skupno 666 obiskov, današnjih obiskov: 1)