Od 28. septembra do 1. oktobra 2022 so se naši dijaki mudili na strokovni ekskurziji v Španiji. Po pristanku smo najprej obiskali El Escorial, kjer je dal Filip II. sezidati velikanski samostanski kompleks, posvečen sv. Lovrencu. V stavbi izjemnih dimenzij sta tudi kraljeva palača in grobnica španskih kraljev. Ta mogočni granitni spomenik ne preseneča samo s svojo osamljeno lego v slikoviti gorski pokrajini, marveč obiskovalca očara tudi z bogato opremo najvidnejših umetnikov tiste dobe.

Naslednji postanek je bil Valle de los Caidos, kjer stoji spomenik sprave žrtvam španske državljanske vojne.

Sledil je prihod v Madrid, ki slovi kot najvišje ležeča evropska prestolnica na peščenih gričih Sierra de Guadarrama. Spoznali smo glavne znamenitosti mesta – Paseo de la Castelana, muzej El Prado in stadion nogometnega kluba Real – Barnabeu, trg Cibeles z vodnjakom Kibele, mestna vrata Alcala in areno za bikoborbe Las Ventas, trg s kipom Don Kihota in Sanča Panse – Plaza de España, Kraljevo palačo, zgrajeno v neoklasicističnem slogu z 2800 sobami. Nekdaj veličastno domovanje španske vladarske družine je danes muzej in prostor kjer se odvijajo številni državni sprejemi.

Videli smo ostanke pravega egipčanskega templa, Templo de Debod, ki ga je egiptovska vlada podarila Španiji, da bi ga rešila pred poplavami po izgradnji velikega Asuanskega jezu. Ogledali smo si največji in najlepši renesančni trg Plaza Mayor, ki ga obkrožajo znamenite arkade, ter doživeli pravi utrip mesta v ‘srcu Madrida” kot pravijo trgu Puerta del Sol, s sedežem madridske regionalne vlade.

Odpravili smo se na izlet do Toleda, glavnega mesta pokrajine Castilla – La Mancha, ki je znano po odlično ohranjenem srednjeveškem jedru. Nekdanja prestolnica Španije leži na velikem skalnatem hribu v okljuki reke Tajo. Za mesto, ki je pod zaščito UNESCA je značilna posebna atmosfera, ki jo je izoblikovalo tisočletno sobivanje krščanske, židovske in islamske kulture. Vstopili smo v katedralo, eno najlepših gotskih stolnic v Španiji, ki je tudi sedež španskega primasa, v preteklosti pa je imela v njej sedež zloglasna španska inkvizicija. Pod svojo streho hrani dela Rafaela, Rubensa, Caravaggia, Velázqueza in Goye. Toledo je znan tudi po misterioznem manierističnem slikarju El Grecu, ki je v mestu živel in deloval.

 

Obiskali smo Museo del Prado, katerega obsežno zbirko slik so skozi stoletja zbirali španski kralji, med katerimi gre največ zaslug Filipu IV. V zbirki so poleg Špancev (El Greco, Velázquez, Murillo, Goya) dobro zastopane predvsem italijanska, flamska in francoska šola.

Zadnji dan smo se posvetili moderni umetnosti in si ogledali slavno Picassovo Guernico.

Mojca Saje Kušar

(Skupno 679 obiskov, današnjih obiskov: 1)