Dijaki ambasadorji so 30. marca 2022 s svojimi kolegi iz vseh držav Evropske unije sodelovali na video srečanju Euroscola/Evrošola.

Evrošola ali simulacija Evropskega parlamenta je priložnost, da mladi neposredno izkusijo, kako evropska integracija deluje v praksi.

Dijake je najprej pozdravila Roberta Metsola, predsednica Evropskega parlamenta. Evropska unija daje velik poudarek na delo z mladimi, saj predstavljajo prihodnost Evrope.

Evropska unija, v kateri danes živimo, je zamisel vizionarskih voditeljev. Njihovi energičnosti in navdušenju se lahko zahvalimo, da se nam zdita mir in stabilnost v Evropi samoumevna.

Srečanje se je zato začelo s praznovanjem 65. obletnice podpisa Rimske pogodbe. S to pogodbo je bila ustanovljena Evropska gospodarska skupnost (EGS), ki je združila šest držav (Belgijo, Nemčijo, Francijo, Italijo, Luksemburg in Nizozemsko) v prizadevanjih za povezovanje in gospodarsko rast prek trgovine. Ustvarila je enotni trg, ki temelji na prostem pretoku blaga, oseb, storitev in kapitala. Cilj skupnega trga je bil med drugim zagotoviti korak naprej proti tesnejši politični enotnosti Evrope.

Za večino najbolj zanimiv del srečanja je bilo pričanje gospoda Bernarda Offena, ki se je rodil na Poljskem, živel v getu, ko pa so geti postali predragi za vzdrževanje, je bil kot še mnogo drugih nasilno ločen od svoje družine in poslan v koncentracijsko taborišče. Preživel jih je pet.

Po vojni je emigriral v Združene države. Prvič se je na Poljsko vrnil leta 1981 da bi se spopadel z demoni iz preteklosti. Grozote, ki jih je doživel in katere si mladi danes ne morejo niti zamisliti, je dokumentiral v štirih filmih. Njegovo sporočilo mladim je bilo kratko in preprosto; ljudje naj bodo med seboj bratje in naj sodelujejo za boljšo prihodnost.

Dijaki so spoznali delovanje Evropskega parlamenta, so za namen Evrošole pa so posneli film, kjer so predstavili svoje ideje o demokraciji in razpravljali o vprašanjih kot so svoboda izražanja, lažne novice, dezinformacije, kibernetski napadi in ohranjanje vrednot demokracije.

Kaj so sklenili na koncu? Kljub mnogim težavam, s katerimi se soočamo, je najpomembnejše ohranjati mir, saj se bomo samo v miru in s skupnimi napori lahko posvečali skupnim ciljem.

Jan Dežman

Mojca Saje Kušar, prof.

Euroscola online
Euroscola online
(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov: 2)