Naša šola že od leta 2017 sodeluje v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, ki je namenjen predvsem dvigovanju zavedanja mladih o Evropi in evropski parlamentarni demokraciji. Mladi naj bi si (tudi) na ta način pridobili aktivno znanje o Evropski uniji, zlasti o Evropskem parlamentu. Poleg poučevanja dejstev o Evropski uniji program vključuje pridobivanje izkušenj o evropskem državljanstvu, kaj pomeni EU v vsakdanjem življenju in kaj lahko storimo, da bo v prihodnosti Evropa taka, kot si jo želimo.

Najboljši način, kako izvedeti določene informacije je gotovo ‘iz prve roke’. Zato smo na šolo povabili poslanko Evropskega parlamenta gospo Ljudmilo Novak, ki se je našemu vabilu odzvala in nas v ponedeljek, 31. maja 2021 počastila s svojim obiskom.

Po odlično opravljeni maturi na Prvi gimnaziji v Mariboru je gospa Ljudmila Novak nadaljevala študij slovenskega in nemškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Delala je sprva kot učiteljica, tudi v naši bližini, saj je nekaj časa poučevala v Višnji Gori. Na obdobje poučevanja ima lepe spomine, čeprav prizna, da poklic učitelja ni vedno enostaven.

V svoji občini je bila zelo aktivna, zato so občani Moravč predlagali, naj kandidira za županjo. Pot v politiko ni bila lahka, saj se je morala soočiti z marsikatero oviro na svoji poti.

Leta 2004 je nekako po naključju kandidirala za poslanko v Evropskem parlamentu in na svoje presenečenje bila izvoljena. Ponosna je na dejstvo, da je postala prva slovenska poročevalka v parlamentu (Europass), hkrati pa je izjemno dejavno delovala na področju širitvenega procesa EU.

Ponovno je kandidirala na prejšnjih volitvah. Poleg vloge poslanke opravlja delo v Odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane ter Delegaciji za odnose z Izraelom.

Prizna, da je trenutno delo poslanke Evropskega parlamenta na daljavo prav tako težko kot je težka šola na daljavo. Predvsem pogreša osebni stik, ki je nemalokrat neprecenljiv.

Gospa Novak je dijakom položila na srce, naj se zavedajo, da vsi skupaj gradimo našo prihodnost in da je naš glas na volitvah lahko pomemben. Zato naj izkoristijo priložnost in gredo na volitve, saj politiki odločajo o našem življenju. Stališče, da nas politika ne zanima, zato ni primerno. Prav tako se ji zdi pomembno, da državo vodijo ljudje iz različnih poklicev in različnih stališč, saj je to temelj demokracije.

Glede predsedovanja Slovenije EU je izrazila prepričanje, da bomo nalogo dobro opravili.

Ker se na merjenju politične priljubljenosti gospa Novak nahaja na čelu razpredelnice, je dijake zanimalo, ali razmišlja o kandidaturi za predsednico države v letu 2022? Jasnega odgovora sicer nismo dobili, pustimo se torej presenetiti!

V spomin na obisk naše šole nam je podarila avtorsko knjigo,  mi pa smo ji poklonili šolski pulover za napisom #Jurčičnaspovezuje, saj si želimo, da bi nas tudi politika v prihodnje polj povezovala.

 

Mojca Saje Kušar in Dragica Eržen

mentorici projekta Šola ambasadorka EP

(Skupno 334 obiskov, današnjih obiskov: 1)