Lepo pozdravljeni!

  1. aprila praznujemo Svetovni dan Zemlje. To je dan, ko se na globalni ravni spomnimo na ranljivost in obenem enkratnost našega  planeta.

Živimo v času, ko nas neprijetni vremenski dogodki in opozorila znanstvenikov vse bolj pogosto opozarjajo, da bomo morali nekaj spremeniti v odnosu do narave, do planeta na katerem živimo.  Narava in druga bitja na planetu Zemlja niso zato, da zgolj služijo človeku. Človek mora končno doumeti, kako smo odvisni drug od drugega in potrebni drug drugemu.  Kaj lahko storimo, da bomo pomagali obnoviti ekosisteme, katerih normalno delovanje je že močno porušeno?

Lahko storimo marsikaj. Vsak korak v pravo smer, čeprav majhen veliko šteje. Od vsakega od nas je odvisno, ali bomo obnovili Zemljo in jo zapustili našim zanamcem primerno za bivanje. Vsi potrebujemo zdravo Zemljo, ki bo podpirala naša delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo. Zdrav planet ni možnost – je nuja!

Tudi dijaki lahko marsikaj prispevate k lepši prihodnosti našega planeta.

Hodite v šolo peš, s kolesom, skirojem in, če ste predaleč od šole z javnim prevozom. V trgovinah ne kupujte plastičnih vrečk in čim manj plastičnih artiklov, ker plastika močno obremenjuje naš planet. Ne kupujte stvari, ki jih nujno ne potrebujete. Ne kupujte hrane in drugih artiklov, ki so iz oddaljenih krajev našega planeta, kajti transport močno onesnažuje naše okolje.  Jejte čim več domače, lokalno pridelane hrane, po možnosti zdravo pridelane. Kupujte manj oblek in tiste nosite. Tekstilna industrija prav tako močno obremenjuje okolje, med delavci v tekstilni industriji, ki je sedaj pretežno v Aziji pa so pogosto otroci, ki za drobiž in v težkih pogojih delajo po 10 – 12 ur na dan.  Ko uporabljate pitno vodo, bodite z njo spoštljivi in varčni, kajti po podatkih Svetovne zdravstvene  bo leta 2025 že polovica svetovnega prebivalstva imela težave pri oskrbi s čisto pitno vodo.

Vem, da boste zmogli marsikaj k boljšemu stanju prispevati tudi Vi!

Na naši šoli se že sedaj vsi skupaj trudimo, da bi delovali okolju prijazno. Ločujemo odpadke, zbiramo star papir, v vašo šolsko prehrano vključujemo vse več lokalno pridelane in včasih tudi ekološko pridelane hrane.    V okviru mednarodnega projekta Ekošola v katerega smo vključeni, vas vsaj nekatere ozaveščamo o podnebnih spremembah in vas učimo, kako se vrtnari na okolju prijazen način. Dogovarjamo se o kompostiranju nekaterih ostankov vaše malice, da bi zavrgli čim manj hrane in obenem kompostno zemljo uporabljali za potrebe šolskih rastlin in vrtnin. In še kaj…. .

Naši načrti so, da bi bila šola kot celota energijsko čim manj potratna in nekoč upam tudi brez odpadkov.

V petek, 23. aprila bomo tudi na naši šoli obeležili Svetovni dan Zemlje. Vsi dijaki si boste pri eni od vaših ur pogledali kratek okoljski film »Ena Zemlja«. Del ostankov hrane od malice pa bomo prvič odnesli na nov šolski kompostni kup, kjer jih bomo v bodoče redno kompostirali.  Te dni smo posejali semena različnih vrtnin na naše visoke grede in tudi s tem obeležili praznik Zemlje.  

Toplo vam priporočam, da si v času prvomajskih počitnic, ko si boste malo oddahnili od napornega šolskega dela, ogledate nekoliko daljši, a izjemno zanimiv dokumentarni film z naslovom »Žejni svet«. S klikom na spodnjo povezavo si ga lahko ogledate!

https://video.arnes.si/watch/u24apoMYhLZU

Želim vam prijetne počitnice in bodite prijazni do narave!

Simon Bregar, koordinator programa Ekošola

 

(Skupno 212 obiskov, današnjih obiskov: 2)