Letos mineva 20-ta obletnica sodelovanja med občinama Hirscahid in Ivančna Gorica  ter 17 let pobratenja Srednje šole Josipa Jurčiča z Realschule Hirschaid, zato je bila letošnja izmenjava učencev, ki je potekala med 3. in 7. junijem v Ivančni Gorici, še posebej zanimiva.

Ko so nemški učenci po dolgi vožnji prispeli v Ivančno Gorico, smo se takoj odpravili domov, kjer smo se tudi bolje spoznali. Naslednji dan smo obiskali slovensko prestolnico, najprej pa smo seveda spoznali gospoda župana in se mu zahvalili za podporo, on pa nam je predstavil Ivančno Gorico. V zahvalo smo mu prinesli tudi umetniški darili, ki smo ju sami izdelali v šoli.

V Ljubljani smo izvedeli veliko o njenih znamenitostih, ki smo jih predstavljali slovenski učenci in dijaki.

V sredo smo se že zjutraj podali na pot do Pirana, kjer smo naredili kratek obhod mesta in ogled njegovih znamenitosti, nato pa pojedli tudi kosilo. Sprehodili smo se še do Portoroža, kjer smo končno lahko osvežili v morju. V obeh mestih smo imeli tudi prosti čas, tako da smo si lahko tudi sami mesti bolje ogledali.

V četrtek smo k prvima dvema urama pouka pripeljali svoje nemške prijatelje, nato pa smo se odpravili na Otočec, kjer smo se malo sprehodili po čudovitem parku ob gradu.

Po vrnitvi v šolo je sledilo prosto popoldne v lastni režiji vsake družine, ki smo ga gotovo vsi izkoristili in preživeli kar najbolje. Naslednjega dne so se že v jutranjih urah naši nemški prijatelji odpravili na pot proti domu, mi pa smo od njih poslovili s težkim srcem in solznimi očmi.

Na izmenjavi sta nas spremljala profesorja Jasmina Balaban in Igor Rajner, ki sta tudi organizirala teden, poln doživetih trenutkov in nepozabnih spominov, prežet s pozitivno energijo, povezanostjo in veseljem ob druženju med nemškimi in slovenskimi prijatelji, za kar se jima udeleženci izmenjave še posebej zahvaljujemo.

Liza Curk

(Skupno 570 obiskov, današnjih obiskov: 1)