Vsako leto 9. maja praznujemo dan Evrope, posvečen miru in sožitju v Evropi.

Evropska unija predstavlja daljnosežno sodelovanje med državami v Evropi. Države članice so jo pooblastile za sprejemanje odločitev o vnaprej določenih zadevah, kot je na primer enotni trg. Evropska unija je torej politična raven, ki prevlada nad državnimi, regionalnimi in lokalnimi organi. Vsaka država članica ima svoje predstavnike v institucijah EU. EU je projekt ljudi: mi – državljani – smo tisti, ki odločamo o njegovi prihodnosti. To na primer naredimo vsakih pet let, ko neposredno volimo poslance Evropskega parlamenta. Evropska unija je namreč projekt miru: države so se prostovoljno odrekle delu svojih pristojnosti in sodelujejo tako, da bi bile vse močnejše, med njimi pa bi vladal trajni mir. Evropska unija temelji na skupnih vrednotah, vključno z demokracijo, solidarnostjo in spoštovanjem človekovih pravic. Vrednote EU so vodilna načela za sobivanje ter organizacijo družbe, javnega življenja in politike. EU je projekt, ki ima zelo velik vpliv na državo, v kateri živimo, in naš vsakdanjik. Vpliv njenih odločitev občutimo v vsakem trenutku in na prav vsakem področju svojega življenja. EU je projekt, ki se nenehno razvija: od svojega nastanka po drugi svetovni vojni se nenehno širi, in sicer tako v smislu števila držav članic kot pristojnosti.

Prvotno evropsko sodelovanje, katerega cilj je bil vzpostaviti in ohranjati mir med evropskimi državami, je temeljilo predvsem na gospodarskem povezovanju. Sodelovanje pri političnih in socialnih vprašanjih se je začelo šele pozneje.

O tem, kako dobro poznajo Evropsko unijo, so se danes pomerili tudi naši dijaki prvih in drugih letnikov. Čestitamo Nataši, Manci in Alji, trem prvouvrščenim v kvizu Kako dobro poznaš Evropsko unijo?, vsem skupaj pa želimo, da bi znali ceniti mir, v katerem nam je danes dano živeti.

Mojca Saje Kušar

(Skupno 259 obiskov, današnjih obiskov: 1)