AKTUALNO!

Naslovi knjig za francosko bralno značko:

Epi lecture:

2. leto učenja: ENIGME EN PERIGORD, TRAIN DE NUIT

3. leto učenja: QUI FILE CECILE?, UN HOMME DANS LA NUIT

Lepota romanskih jezikov navdušuje:

1. in 2. leto učenja: A la recherce de l’ami disparu, Les Contes

3. in 4. leto učenja: La cite engloutie, J. Verne: Vingt mille sous les mers

Francoščina

Ni samo jezik diplomacije in prestiža, na svetu ga govori približno 180 milijonov ljudi. Francoščina je uradni jezik v 29 državah po vsem svetu.

 

1

V Evropi se govori v Franciji, Belgiji, Švici in Luksemburgu.
Je uradni in admnistrativni jezik v raznih skupnostih in organizacijah, kot so Mednarodni olimpijski komite, Združeni narodi … je delovni jezik v večini evropskih institucij.

Na naši šoli se francoščina poučuje kot drugi ali tretji tuji jezik: trikrat tedensko kot drugi tuji jezik in dvakrat tedensko kot tretji tuji jezik.

2

V naslednjem šolskem letu načrtujemo zamenjavo učbeniških kompletov, saj novi učbeniki prek DVD-roma ponujajo interaktiven način dela.

Pri učenju uporabljamo najrazličnejše pripomočke: od slikovnega gradiva, pesmi in šansonov, francoskih revij za tuje govorce, pa vse do računalnika, s katerim lahko obiščemo tudi spletne strani. Poleg tega so gibi, mimika in gibanje – torej zametki gledaliških tehnik – izredno dobrodošli, saj pripomorejo k bolj sproščenemu in vedremu ozračju, v katerem pogovor lažje steče, pomnenje novega pa je olajšano.

Ker je jezik povezan z različnimi področji našega zanimanja, se pri pouku francoščine v okviru medpredmetnih povezav srečujemo tudi z drugimi predmeti: geografijo, zgodovino, umetnostjo, angleščino, biologijo, sociologijo, psihologijo, športno vzgojo, podjetništvom, z matematiko in fiziko …

Dodatne dejavnosti v okviru predmeta
Pri francoščini sodelujemo v bralnem tekmovanju Epi Lecture, ki ga organizira Šolski Epicenter.

Sodelujemo tudi s francoskim inštitutum Charles Nodier v Ljubljani ter se udeležujemo državnega tekmovanja iz znanja francoščine.

Na šoli poteka tudi krožek francoskega jezika: namenjem je dijakom, ki želijo spoznati osnove tega poetičnega jezika.

Dijake si pri učenju francoščine pomagajo z modernimi sredstvi, predvsem s televizijo in internetom, kjer najdejo številne zanimive vire.

Na spletu prelistaj francoske revije in časopise.

Oglej si oddaje na frankofonski televiziji TV5monde ali pa risanke v francoščini na kanalu TIJI … seveda oba televizijska programa najdeš tudi na internetu, kjer si vsako oddajo lahko ogledaš večkrat, na voljo pa so tudi različne igre in še marsikaj drugega.

Tu je še spletna stran za bolj resne in željne slovničnih razlag in bogatenja besedišča ter vaj z obeh omenjenih področij. 

Bienvenue!

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov: 1)