Na naši šoli je danes, 26. 9. 2014, potekala prireditev ob evropskem dnevu jezikov. Za sodelovanje smo poprosili dijake, ki imajo poleg slovenščine še en materni jezik, ali pa so tujci, nekaj minut pa smo namenili tudi jezikom, ki se poučujejo na šoli. Vsi povabljeni dijaki so se prijazno odzvali in se predstavili na skupni prireditvi za vse dijake prvih in drugih letnikov naše šole in vsem se lepo zahvaljujemo. Seveda tak dogodek ni možen brez strokovne podpore učiteljev tujih jezikov, zato hvala tudi vsem sodelujočim kolegom.

Tako smo slišali štetje, vljudnostne fraze, poimenovanje letnih časov, barv in sorodnikov v srbščini, bosanščini, albanščini, ruščini, španščini, nizozemščini, francoščini, nemščini in angleščini, posebno zanimiv je bil prikaz zapisa besed v cirilici za ruski in srbski jezik in rokopis azbuke v celoti. Moderatorka in scenaristka Tanja Adamlje, sicer dijakinja četrtega letnika gimnazije, je sodelujoče povprašala še o njihovih konjičkih v prostem času, pa recimo, kakšni predstavniki nasprotnega spola so jim všeč, o najljubši glasbi… Tanja je tudi »v živo« komunicirala z gledalci in jih vključevala v scenarij, zato se je seveda slišal smeh in glasni aplavzi.

Dogajanje je popestrila značilna glasba posameznih držav, tako da smo gledalci ob prikazu zastave in zvokih glasbe v glavnem že uganili narodnost dijaka, ki se bo naslednji predstavljal. Našo prireditev so zaključili prikazi nekaterih plesov in čisto na koncu živahen kazačok, tudi z demonstracijo posameznih korakov. Bilo je večjezično lepo.

Višji letniki pa so nekaj pozornosti dnevu jezikov namenili v okviru rednega pouka tujih jezikov.

Marina Strnad

Marija Majzelj Oven

[nggallery id=40]

(Skupno 813 obiskov, današnjih obiskov: 2)